Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
De Dom   van Utrecht

Het complex van de Dom bestaat uit de Domkerk, waarvan het schip verdwenen is, de Domtoren, de kloostergang en de kapittelzaal, die nu als Aula van de Universiteit in gebruik is. Van de claustrale huizen, die hieromheen lagen, is een aantal nog aanwezig. De immuniteit van de Dom vulde, samen met die van Oudmunster, de ruimte die het Romeinse castellum rond het Domplein innam. Tussen beide in lag de Kruiskapel.
De bouw van de huidige kerk begon in 1254 met het koor. Tot in de 15e eeuw bleef de oude romaanse Dom gespaard. Ook de diverse voorgangers daarvan, die sinds rond 620 op deze plaats stonden, waren aan Sint Maarten gewijd, de favoriete heilige van de Frankische koningen, die de eerste stichting op deze plaats ondersteunden.
De Dom was de middeleeuwse kathedraal van vrijwel het hele huidige Nederland. De bisschop was niet alleen geestelijk leider, maar tegelijk ook wereldlijk heer. Hij heerste in de laatste functie over het Sticht en het Oversticht. Dat deze combinatie nogal eens spanningen gaf, is logisch.
De Domtoren is voor Utrechtenaren en toeristen het hoogtepunt van de stad, de kloostergang voor velen een onverwacht rustig plekje in het hart van de stad.

Voor een 'digishow' van het Domcomplex: 'Een Beetje Dom':  klik HIER




Tekst: Jean Penders, 10-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Edwin van den Brink